Drupal

Een groot deel van de websites die we ontwikkelingen worden gebouwd op Drupal, een Open Source Content Management Systeem (CMS). Door de modulaire opzet van Drupal is het enorm flexibel en kan het voor iedere situatie ingericht worden.

Hieronder vind je een beknopte handleiding voor de meest gebruikte modules binnen het Drupal CMS, zoals het toevoegen of bewerken van content en blokken. Als je vragen hebt, of iets mist in de handleiding, kun je altijd contact met ons opnemen via mail of telefoon.

Inloggen

Om uw Drupal website te beheren, kunt u inloggen via onderstaande link;

http://www.uwdomein.nl/user/

Er wordt gevraagd een gebruikersnaam en wachtwoord op te geven. Deze zijn éénmalig verstrekt via email. Indien u deze gegevens niet meer tot uw beschikking heeft, kunt u contact met ons opnemen. Wij verstrekken de gegevens in dat geval na verificatie opnieuw.

Na het inloggen verschijnt de Drupal CMS werkbalk boven in beeld.

Inhoud

Binnen het onderdeel inhoud is het mogelijk nieuwe inhoud toe te voegen, of bestaande inhoud te bewerken.

Inhoud toevoegen

Voor het toevoegen van inhoud klikt u op de knop ‘+ Inhoud toevoegen’. U kiest vervolgens voor het content type wat u toe wilt voegen. Normaal gesproken gebruiken wij de volgens standaard content types;

• Article: nieuwsberichten, normaal gesproken weergegeven op de homepagina.
  • Basic page: standaard tekstpagina’s op de website.
  • Webform: een opgebouwd contractformulier/aanvraagformulier of offerteformulier.

Het toevoegen is normaal gesproken bij ieder content type gelijk van opbouw.

• Title: de titel van de pagina, wordt doorgaans ook als ‘h1’ op de website weergegeven.
  • Tags: de zoekwoorden voor deze pagina. Worden normaal gesproken niet gebruikt en zijn dan ook niet verplicht om in te vullen.
  • Body: de inhoud van de pagina. Voor het op de juiste manier opmaken van een body gebruikt u de TinyMCE editor. Gedetailleerde informatie over deze editor vindt u hier.
  • Samenvatting bewerken: de samenvatting wordt gebruikt voor SEO doeleinden als meta description. Indien u dit veld leeg laat worden standaard de eerste 150 tekens gebruikt van de body tekst.
  • Taal: indien u een meertalige website heeft, kiest u hier voor de taal van de betreffende pagina. Kiest u voor taalonafhankelijk, wordt de pagina in alle beschikbare talen weergegeven.
  • Image: indien van toepassing. Een image wordt vaak bij een article of custom content type gebruikt. Deze image wordt automatisch verkleind naar het juiste formaat.

Vervolgens krijgt u de opbouwinstellingen van de betreffende pagina.

• Menu-instellingen: bepaal of u de pagina wel of niet in het menu op wilt nemen. Bij het opnemen in het menu geeft u een titel mee voor de menulink en kiest u waar in het menu de betreffende pagina getoond moet worden onder ‘bovenliggend onderdeel’.
  • Revisie-informatie: geen instellingen noodzakelijk.
  • URL-pad=instellingen: staat automatisch op Generate automatic URL alias. Indien niet besproken kunt u dit standaard aan laten staan.
  • Reactie-instellingen: staan doorgaans op gesloten. Bij de status ‘open’  kunnen personen reageren op uw pagina op de website.
  • Meta tags; staat standaard juist ingesteld. Als Title wordt de paginatitel genomen in combinatie met de naam van de website. Als Beschrijving de opgegeven inhoud in het onderdeel ‘Samenvatting bewerken’.
  • Auteursinformatie: laat zien wanneer de pagina als laatst bewerkt is en door wie.
  • Publicatie-opties: Gepubliceerd geeft aan of de pagina op de website getoond wordt. Bij uitvinken betreft de pagina een conceptpagina welke voor de bezoeker nog niet te benaderen is.

Inhoud bewerken

Om inhoud te bewerken, kiest u in de tabel, in de juiste regel, voor de optie ‘bewerken’. Vervolgens verschijnen voor de specifieke pagina de velden zoals hierboven beschreven bij ‘inhoud toevoegen’.

Bij grotere websites is het vaak handig gebruik te maken van de filtermogelijkheden. Het is mogelijk content te filteren op status, type en/of taal. Let wel op dat de filters onthouden worden voor de gebruiker, u kunt de filter ongedaan maken bij een volgend bezoek.

Structuur

Binnen het onderdeel structuur past de eindgebruiker normaal gesproken enkel het onderdeel ‘blokken’  aan. Na het klikken op dit onderdeel verschijnt een lange rij met blokken waaruit de website is opgebouwd. Let goed op dat er geen blokken verplaatst worden, dit is direct van invloed op de website!

Nadat het juiste blok gekozen is, kiest u in de regel van het betreffende blok op ‘instellen’.

Er verschijnen een aantal vaste invulvelden.

• Bloktitel: wordt niet gebruikt, kan open gelaten worden
  • Blokbeschrijving: korte omschrijving van het betreffende blok. Wordt enkel in het CMS gebruikt, niet op de website zelf.
  • Blokinhoud: de inhoud van het blok. Eventueel kan gebruik gemaakt worden van de Tiny MCE editor.
  • Regioinstellingen: hier geef je aan op welke pagina's het blok moet verschijnen. Gebruik hierbij het "pad" van de pagina; bijvoorbeeld de URL van de pagina is "https://fruitcake.nl/over-fruitcake/ui-ux-ontwerp", dan is het pad "over-fruitcake/ui-ux-ontwerp".

Vervolgens krijgt u de opbouwinstellingen van het betreffende blok te zien.

• Pagina’s: u heeft de keuze tussen weergave van het blok op alle pagina’s behalve de geselecteerde pagina’s, of juist andersom. Normaal gesproken zijn de instellingen al juist ingevoerd.
  • Talen: wij adviseren voor iedere taal een nieuw blok te maken, in plaats van een blok te vertalen. Geef voor het blok wel de specifieke taal aan voor weergave op de website.
  • Inhoudstypen: wordt standaard geen gebruik van gemaakt
  • Rollen: normaal gesproken is een blok zichtbaar voor alle gebruikers. In sommige gevallen enkel voor een bepaalde gebruikersniveau, dit is hier aan te geven.
  • Gebruikers: hier kunt u bepalen of een gebruiker het blok individueel aan mag passen, of dat het blok voor alle gebruikers hetzelfde getoond wordt.

Personen

Binnen het onderdeel personen is het mogelijk nieuwe gebruikers aan te maken voor toegang tot het CMS, of bestaande gebruikers aan te passen.

Gebruiker toevoegen

Het toevoegen van een gebruiker spreekt grotendeels voor zich.  U vult de verplichte velden in. Vervolgens geeft u een specifieke rol aan de gebruiker. Tot slot kiest u de taal voor de gebruiker. De gebruiker zal het CMS en de welkomsmail in deze taal gepresenteerd krijgen.

Rol toevoegen

Om een rol toe te voegen klikt u rechtsboven op de knop ‘toegangsrechten’. Vervolgens op de knop ‘rollen’  rechtsboven. U voegt hier een rol toe door een naam in te geven.

Na het toevoegen van de rol kiest u rechtsboven weer voor ‘ toegangsrechten’. Hier kunt u zeer specifiek per gebruikersrol de rechten voor deze specifieke rol bepalen.

Vertalen

Taal toevoegen

Het toevoegen van een extra taal is een eenvoudige handeling. Hiervoor gaat u naar ‘instellingen’ en vervolgens naar ‘ Talen’. U voegt eenvoudig een taal toe aan de reeds beschikbare talen. Vervolgens bepaalt u of een taal ingeschakeld moet worden en welke taal standaard gekozen wordt binnen Drupal.

Content vertalen

Drupal biedt een zeer goede ondersteuning voor meertalige websites. Wanneer u een specifiek inhoudstype geopend heeft, kunt u rechtsboven op ‘vertalen’ klikken. Er verschijnt een overzicht waarin duidelijk te zien is voor welke talen de betreffende pagina reeds beschikbaar is. U kunt een vertaling bewerken of toevoegen.  Na het klikken op de betreffende link voert u dezelfde procedure uit als omschreven bij inhoud toevoegen.

Blokken vertalen

Bij het vertalen van een blok raden wij aan de inhoud van het bestaande blok geheel te kopiëren, en deze inhoud te plakken in een nieuw aan te maken blok. De vertaalfunctie met blokken werkt op dit moment namelijk niet optimaal. U kunt vervolgens de blokbeschrijving aanpassen, zodat u weet welk blok bij welke taal hoort. Bijvoorbeeld Test NL en Test UK.

In de praktijk blijkt het lastig om blokken zelf te vertalen. Komt u er niet uit, aarzel niet om contact met ons op te nemen!

TinyMCE editor

Een belangrijk onderdeel binnen FruitCMS is de TinyMCE editor. Deze editor komt in meerdere modules terug. De editor kent veel mogelijkheden. In deze handleiding zullen we de belangrijkste en meest gebruikte mogelijkheden aan bod laten komen.

Plakken uit Word (1)

Word heeft de neiging om veel 'styling' mee te kopieren in FruitCMS. Door de aanwezigheid van deze styling komt het voor dat de teksten op uw website niet goed worden weergegeven. Plakt u daarom tekst uit Word in FruitCMS, doet dit dan altijd via 'plakken uit Word'. Na het klikken op de knop opent een nieuw venster. U plakt hier uw tekst in en klikt vervolgens op 'invoegen'. Uw tekst zal nu zonder styling in FruitCMS geplaats worden.

Opsommingstekens (2)

Wanneer u een opsomming in uw tekst wilt verwerken, kunt u deze knop gebruiken. De opsomming zal er op uw website vervolgens mooi opgemaakt uit zien.

Link invoegen/bewerken (3)

Wilt u een link invoegen binnen uw tekst, selecteert u eerst het betreffende stuk tekst. Vervolgens klikt u op de knop 'link invoegen/bewerken'. In de regel URL kunt u de link invoeren waarnaar u wilt verwijzen. Ook kunt u bij 'doel' behalen op welke manier de link geopend wordt. Vaak is dit in hetzelfde venster, wat de standaard optie is.

Indien u wilt verwijzen naar een bestand, klikt u op het vierkantje in de regel URL (bladeren)  Er opent een nieuw venster, waarna u een bestand kiest voor de link of een nieuw bestand upload. Dit is mogelijk via de diskette linksboven in het menu. Na het dubbelklikken op het juiste bestand klikt u op 'invoegen'. De link is nu aangemaakt en verwijst naar het juiste bestand.

Afbeelding invoegen/bewerken (4)

Vaakt wilt u in uw tekst een afbeelding opnemen. Voor u de afbeelding op gaat nemen in de tekst, zorg ervoor dat de afbeelding de juiste resolutie heeft. Dit bevordert de laadtijd van de website en voorkomt problemen achteraf.

U klikt op het symbool (4) en klik vervolgens op het vierkantje in de regel URL (bladeren.) Er opent een nieuw venster, waarna u de juiste afbeelding kiest of een nieuw bestand upload. Dit is mogelijk via de diskette linksboven in het menu. Na het dubbelklikken op de juiste afbeelding klikt u op 'invoegen'. Eventuele meldingen kunt u negeren. De afbeelding wordt nu ingevoerd in uw tekst. U kunt de afbeelding naar wens verslepen binnen uw tekst.

Media invoegen/bewerken (5)

Media invoegen/bewerken wordt normaal gesproken gebruikt voor het invoegen van een YouTube film. Hiervoor gaat u eerst naar YouTube, naar het juist filmpje, en klikt u op 'delen'. Vervolgens kiest u voor 'insluiten'. Er verschijnt dan een stukje HTML code. Kopieer deze code. Ga terug naar FruitCMS en klik op media invoegen/bewerken. Ga naar het tabblad 'bron' en plak hier het stukje HTML code. Vervolgens klikt u op 'invoegen' en zult u zien dat de YouTube film in Fruitcms getoond wordt.

Opmaak verwijderen (6)

Het kan ooit voorkomen dat uw tekst op de website vreemd wordt weergegeven. Mocht dit zo zijn, is het raadzaam de tekst in FruitCMS te selecteren en vervolgens op 'opmaak verwijderen' te klikken. Alle opmaak van het stuk tekst wordt dan verwijderd.

Vet (7) + Cursief (8)

Deze knoppen spreken eigenlijk voor zich. Wilt u een stuk tekt vet of cursief maken, kiest u voor één van deze knoppen.

Tabel invoegen/bewerken (9)

De TinyMCE editor zorgt ervoor dat u in uw tekst een tabel op kunt nemen als dit nodig mocht zijn. U gaat met uw cursor op de juiste plaats staan in uw tekst en klikt op de knop. Vervolgens kunt u de tabel opmaken zoals u het wilt (aantal kolommen/rijen, enz). Wij raden aan normaal gesproken voor de breedte de waarde 100% in te vullen. Na het klikken op invoegen wordt de tabel in de tekst geplaatst en kunt u de tabel gaan vullen met informatie.

Ben spaarzaam met het plaatsen van tabellen, uw tekst wordt er vaak niet overzichtelijker op! Gebruik bij voorkeur opsommingen!

Opmaak (10)

Voor uw zoekresultaten en de leesbaarheid van de tekst is het belangrijk dat u de tekst logische opbouwt. Hiervoor is opmaak erg belangrijk. De titel van de pagina geeft u Kop 1. Een subtitel krijgt Kop 2, daar weer een subtitel van eventueel Kop 3. Standaard tekst krijgt de opmaak 'alinea', maar dit hoeft u normaal gesproken niet in te stellen.

Gebruik 'stijlen' en 'tekengrootte' niet als het niet hoeft! Wij zorgen voor de opmaak van alinea en Kop 1,2,3, zodat uw website altijd een congruent geheel vormt en er optimaal uit ziet.